Na festivalu sira i jabuka: Posetite Kalonu


0
Slika sa festivala u Americi preko razmene učenika A-SMYLE

Svako ima 100 razloga da poseti veliku svetsku metropolu, ali šta je sa malim mestima koja imaju zanimljive događaje kojima je zabavno prisustvovati?
Kalona je grad koji se nalazi u jugoistočnom delu Ajove. Jednostavno se može opisati kao grad prijatnih ljudi. Ima blizu 3,000 stanovnika – kod nas bi neki to nazvali selom, ali je mnogo više od toga. Ono što je veoma karakteristično za ovaj grad jeste fabrika sira i jesenji festival.
Fabriku sira sagradili su Amiši. Uposlili su doseljenika iz Švajcarske koji je znao da pravi veoma dobar sir. Oni danas proizvode sir za neke od najvećih proizvođača hrane u Americi. Tokom posete ovoj fabrici, doživeo sam neverovatno iskustvo kada sam po prvi put probao neverovatne cheese curds, po čemu je ova fabrika poznata i čime se ponose.

U prodavnici je dozvoljeno probati sir pre kupovine, tako da možete uživati u sitnim zalogajima različitih vrsta sira. Fabrika sira takođe je poznata kao “granica” između Amiša i ostalih stanovnika.
Razmena učenika u Americi preko A-SMYLE/FLEX programa: Cheese House u Kaloni
Tokom ovog festivala možete videti dosta Amiša, ali i srednjoškolaca u odeći Amiša. Takođe se održava takmičenje talenata. Bude mnogo kantri muzike, koja nije toliko loša kao što se priča. Vredi posetiti ovakve festivale zbog susreta sa drugačijom kulturom i prilike da se okuse novi specijaliteti za koje nikada ranije niste čuli. Ovaj događaj se održava u istorijskom selu Kalona, gde ima minijaturnih građevina sa natpisima, koje su kao neki vodič kroz istoriju.
Kalona je grad koji odiše prirodnom lepotom, nekim mirisom divljine. Kad smo već kod mirisa, najupečatljivi je vonj krava. Nije strašno, samo se potrudite da ne jedete cheese curds ili apple fritters napolju kako vam to ne bi pokvarilo doživljaj i ukus nove hrane.
Tekst sam pisao za WannaBe Magazine


Like it? Share with your friends!

0

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *