Želiš da saznaš više? Postavi pitanje ovde

Traženje posla preko interneta

startup-photos

Posao u inostranstvu je oduvek bio atraktivan za ljude sa naših prostora ili da  budem precizniji posao u Americi. Uglavnom, agencije naplaćuju dodatnih par stotina evra kako bi svojim klijentima obezbedili posao, ali kada ste već u mogućnosti, onda probajte da tražite posao u Americi bez ičije pomoći, preko interneta.

Traženje posla preko interneta je izazov, pogotovo ako se radi o stranoj državi, gde želite da se oprobate u sezonskom radu preko leta. S obzirom da kompanije žele da pojednostave proces zapošljavanja, brojni poslodavci postavljaju poslovne ponude na internet, preko sajtova koji omogućavaju nezaposlenima da nađu posao.

Mnogobrojni sajtovi nude besplatno traženje poslova i povezivanje sa poslodavcem, ono što se očekuje od osobe koja traži posao je to da imaju spreman CV i popune svoj profil na toj mreži, radi lakšeg povezivanja i kontakta sa poslodavcem. U nastavku ću dati savet za CV i predložiti nekoliko kvalitetnih sajtova za one koji traže posao u Americi i ukratko objasniki kako funkcionišu.

Sastavljanje CV-a

Američki poslodavci, kao i ostali širom planete, zahtevaju od potencijalnih radnika da prilože CV (Curricullum vitae), kako bi kandidat predstavio svoje kvalifikacije poslodavcu. Od velike je važnosti da CV bude dobro napisan, što uključuje: jasno, sažeto i bez gramatičkih ili pravopisnih grešaka, takođe treba sadržavati podatke od vašeg prvog radnog iskustva, pa do poslednjeg. Kada je u pitanju dužina CV-a, sasvim je dovoljno da bude napisan na jednoj strani A4 formata.

MONSTER.com

MONSTER.com omogućava pretragu po saveznim državama za posao u Americi, kao i prema vrsti posla. Pored velike baze poslova i redovnog ažuriranja ponuda od strane poslodavaca, ovaj sajt nudi i dobre savete pri odabiru posla. Nakon što se registrujete, dobijate priliku da napravite BeKnown.com profil, koji je nešto slično kao internet CV baza, gde korisnici mogu da postave svoje podatke kao u CV-u. U slučaju da nađete posao koji je u skladu sa vašim sposobnostima, onda jednim klikom možete poslati ponudu vašem budućem poslodavcu, koji istog trenutka dobija vaš profil sa BeKnown-a. Ako želite da pogledate kako izgleda taj profil, možete pogledati ovde.

Napomena: Ako želite BeKnown profil, prvo morate imati nalog na Monster.com, jer su ta dva servisa povezana i ne funkcionišu jedan bez drugoga, a njihov sklop je savršena kombinacija za pronalaženje posla u Americi.

CAREERBUILDER.com

CAREERBUILDER.com je dobar resurs svima koji žele da našu posao. Pored svih funkcija koje ima MONSTER.com, ovaj sajt nudi korisne savete kako pronaći posao na internetu ili kako naći posao sa kojim možete napraviti karijeru. Pored toga, ovaj sajt nudi kalkulator zarade, koji je koristan ako želite da istražite koja je prosećna plata za određeni posao u Kaliforniji ili nekoj drugoj saveznoj državi. U slučaju da još uvek niste sigurni u kom pravcu da krenete, imate mogućnost da uradite nekoliko testova, koji vam mogu pomoći pri odluci.

Našao sam ponudu! Šta dalje?

Prijavite se za poziciju preko sajta na kome ste našli ponudu za posao u Americi. Nakon toga, sredite vaš CV i pošaljete poslodavcu uz motivaciono pismo (koje u većini slučajeva nije potrebno za sezonske poslove u Americi). Pored toga, trebate predstaviti poslodavcu da dolazite iz strane zemlje i da želite posao u Americi preko leta. Ako se poslodavcu svidi vaš CV i želi da vas zaposli, onda je potrebno stupiti u kontakt sa agencijom u vašoj zemlji koja se bavi Work & Travel ili sličnim programima, jer bez agencije ne možete dobiti ostale papire, koji su vam potrebni za razgovor u ambasadi. Za dalje korake dobijate informacije od agencije koju izaberete.

 

Zoran Stojanović

Želiš nove tekstove na mail?

Odabrani saveti za Work & Travel, studije, praksu, Au Pair i razmenu učenika u Americi.