Traženje posla preko interneta


2
32 comments, 13 shares, 2 points

Posao u inostranstvu je oduvek bio atraktivan za ljude sa naših prostora ili da  budem precizniji posao u Americi. Uglavnom, agencije naplaćuju dodatnih par stotina evra kako bi svojim klijentima obezbedili posao, ali kada ste već u mogućnosti, onda probajte da tražite posao u Americi bez ičije pomoći, preko interneta.
Traženje posla preko interneta je izazov, pogotovo ako se radi o stranoj državi, gde želite da se oprobate u sezonskom radu preko leta. S obzirom da kompanije žele da pojednostave proces zapošljavanja, brojni poslodavci postavljaju poslovne ponude na internet, preko sajtova koji omogućavaju nezaposlenima da nađu posao.
Mnogobrojni sajtovi nude besplatno traženje poslova i povezivanje sa poslodavcem, ono što se očekuje od osobe koja traži posao je to da imaju spreman CV i popune svoj profil na toj mreži, radi lakšeg povezivanja i kontakta sa poslodavcem. U nastavku ću dati savet za CV i predložiti nekoliko kvalitetnih sajtova za one koji traže posao u Americi i ukratko objasniki kako funkcionišu.

Sastavljanje CV-a

Američki poslodavci, kao i ostali širom planete, zahtevaju od potencijalnih radnika da prilože CV (Curricullum vitae), kako bi kandidat predstavio svoje kvalifikacije poslodavcu. Od velike je važnosti da CV bude dobro napisan, što uključuje: jasno, sažeto i bez gramatičkih ili pravopisnih grešaka, takođe treba sadržavati podatke od vašeg prvog radnog iskustva, pa do poslednjeg. Kada je u pitanju dužina CV-a, sasvim je dovoljno da bude napisan na jednoj strani A4 formata.

MONSTER.com

MONSTER.com omogućava pretragu po saveznim državama za posao u Americi, kao i prema vrsti posla. Pored velike baze poslova i redovnog ažuriranja ponuda od strane poslodavaca, ovaj sajt nudi i dobre savete pri odabiru posla. Nakon što se registrujete, dobijate priliku da napravite BeKnown.com profil, koji je nešto slično kao internet CV baza, gde korisnici mogu da postave svoje podatke kao u CV-u. U slučaju da nađete posao koji je u skladu sa vašim sposobnostima, onda jednim klikom možete poslati ponudu vašem budućem poslodavcu, koji istog trenutka dobija vaš profil sa BeKnown-a. Ako želite da pogledate kako izgleda taj profil, možete pogledati ovde.
Napomena: Ako želite BeKnown profil, prvo morate imati nalog na Monster.com, jer su ta dva servisa povezana i ne funkcionišu jedan bez drugoga, a njihov sklop je savršena kombinacija za pronalaženje posla u Americi.

CAREERBUILDER.com

CAREERBUILDER.com je dobar resurs svima koji žele da našu posao. Pored svih funkcija koje ima MONSTER.com, ovaj sajt nudi korisne savete kako pronaći posao na internetu ili kako naći posao sa kojim možete napraviti karijeru. Pored toga, ovaj sajt nudi kalkulator zarade, koji je koristan ako želite da istražite koja je prosećna plata za određeni posao u Kaliforniji ili nekoj drugoj saveznoj državi. U slučaju da još uvek niste sigurni u kom pravcu da krenete, imate mogućnost da uradite nekoliko testova, koji vam mogu pomoći pri odluci.

Našao sam ponudu! Šta dalje?

Prijavite se za poziciju preko sajta na kome ste našli ponudu za posao u Americi. Nakon toga, sredite vaš CV i pošaljete poslodavcu uz motivaciono pismo (koje u većini slučajeva nije potrebno za sezonske poslove u Americi). Pored toga, trebate predstaviti poslodavcu da dolazite iz strane zemlje i da želite posao u Americi preko leta. Ako se poslodavcu svidi vaš CV i želi da vas zaposli, onda je potrebno stupiti u kontakt sa agencijom u vašoj zemlji koja se bavi Work & Travel ili sličnim programima, jer bez agencije ne možete dobiti ostale papire, koji su vam potrebni za razgovor u ambasadi. Za dalje korake dobijate informacije od agencije koju izaberete.
[optin-monster-shortcode id=”lnsiop5yuc3lz3ur”]


Like it? Share with your friends!

2
32 comments, 13 shares, 2 points

32 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 1. Hvala puno na tekstu. Našao sam dosta zanimljivih ponuda na Monster.com. Potrudiću se da sastavim dobar CV i kontaktiram poslodavce sa sajta.

 2. Na svemu se slažem. Samo kako da nađem posao toliko mi je bitno. Moje ime je Memega, imam obitelj pa molim pomoć.

 3. Poštovani, želeo bih da svoje veliko iskustvo u građevini pokažem. Kako bi mogao da stupim u kontakt sa poslodavcem?

 4. Imam 43 godina i radim pola života kao vozač kamiona. I ovde kod nas, kao i u inostranstvu, taj posao vise nije plaćen i obeščašćen je… Živeo sam u Italiji skoro 19 godina i uglavnom radio samo Englesku, stoga govorim italijanski i engleski perfektno. Zanima me sledeće: kako da odem u Ameriku i tamo nastavim isti taj posao, bar na neku godinu?

  1. Raindogs Trucking u Čikagu. Znam da imaju sajt, a čula sam da je kompanija u vlasništvu jednog sasvim izuzetnog mladog čoveka s ovih prostora.

 5. Zorane, moram da te pitam postoji li neki sajt koji zapošljava retka zanimanja i ujedno vrlo tražena kao što je vozač bauera ili rtg/a.

 6. Po zanimanju sam inž. geodezije (tačnije strukovni inženjer geodezije) `76 sam godiste i zanima me kako bih mogao otići u USA. Za posao bi se tamo već snašao, ali je problem otići. Imam dosta rodbine tamo i već sam išao. Sada su me odbili, jer kako kažu nemam čvrste veze sa matičnom zemljom.

 7. Interesuje me koje su to agencije za zapošljavanje koje nude aranžmane u Americi? Ne znam niti jednu, pa ako može neki primjer, jer niti sam student niti srednjoškolac.

 8. Rođen u Splitu, živim u Trogir gluh sam i zovem se Jaksa nezaposlen i moja supruga isto. Imam kćer od 3 godine i još beba je na putu i želio bi raditi bilo šta. I kako da dođem u Americi i da moram platiti režije i od čega nemam hrane, nemamo novaca – teško nam je!

 9. Dobit ću diplomu u Junu ove godine. Odnosno 2 diplome: Jednu sa Američkog Univerziteta u BiH, a drugu sa Državnog Univerziteta u NY. Željela bih da odmah nakon diplomiranja odem u Ameriku i tamo radim. Koji je najbolji način za to?

 10. Zovem se Aleksandar i imam 22 godine. Pokušavam da pronađem posao u Americi, gledao sam na ovome sajtu MONSTER.com, ali na početnoj strani kada otvorim traži da stavim iz koje zemlje sam, nema Srbije. Da li to znači da ne mogu onda da nađem posao preko tog sajta? Imam rođaka koji je rođen i odrastao tamo. Možeš li me posavetovati šta mi je najbolje da uradim?.

 11. Možete li mi reći par agencija koje traže poslove u Americi, a da nisu šablonski poslovi tipa čuvanje djece, itd? Imam završena dva fakulteta, preko 5 godina iskustva u struci. Radila sam i za američku kompaniju u Majamiju, ali sam se vratila kuci, maternity leave, i sada bih nazad ali u NY. Poslala sam preko 50CV međutim malo ko odgovori, jer mi je potreban sponsorship za vizu. I radna i turistička su mi istekle.

 12. Moj sin je u Americi otišao preko agencije i radi kao spasilac. Hteo bi da promeni posao – kako da kontaktira i koga?

 13. Zdravo volio bih znati da li ima neki sajt ili nešto vezano za željenznice u Americi. Zapravo ja zam završio kao mašinovođa (vozač voza) i sad da li bi ja kako moga tamo raditi. Engleski jezik znam – diplomu imam…

 14. Zanima me kakva zanimanja moraju biti za posao u Americi ili negdje van HR, jer neki pričaju da ti škola ne vrijedi ništa, a neki da opet vrijedi pa bih želio znati iz prve ruke?

 15. Pozdrav svima, već duže vreme planiram da odem u Ameriku, pa me zanima ima li neka agencija koja u tome pomaže al da je 100 % sigurna. Unapred hvala svima na odgovorima.

 16. Zdravo!
  Interesuje me posao u auto industriji u Americi, jer imam iskustva u radu sa auto instalacijama,kako bih mogla da konkurisem?

 17. Samo pitanja, a nigde adekvatnog odgovora u vezi pouzdanih agencija. Kao i većina ovde i ja se pitam kojoj agenciji bih se mogla obratiti, a da je pouzdana. Nažalost, ima dosta lažnih koje obećavaju posao, a kada ljudi stignu na granicama oni sve vraćaju. Znači: koje su agencije pouzdane?

 18. Da li mozes da postavis ime neke agencije ali da nije work and travel ili neke slicne njoj nego neku za koju ne moras da budes student. Unapred hvala

 19. Poštovani,
  Poslodavac iz USA je prihvatio moj CV i obavio tri “Skype interview”-a. Poslao je svoje zahteve i obrasce zajedno sa kopijom mog pasoša u Vašington (pretpostavljam u U.S. Department of Labor). Šta i kakav je dalji postupak? Hvala