Work and Travel poslovi – podele i opisi pozicija


0
1 comment, 3 shares
Work and Travel Poslovi - podele i opisi pozicija

Kao neko ko je i sam bio učesnik ovog programa, a s obzirom da i ove godine ponovo idem preko leta na program želim da dam svoje viđenje i opišem koji su to Work and Travel poslovi tj. neke pozicije koje postoje na Work and Travel programu. Većina ljudi koji prvi put idu na ovaj program ne znaju koji su sve to Work and Travel poslovi i kada se prijave u agenciju i dobiju neki spisak pozicija koje ta agencija nudi, većina ne zna šta ti poslovi u stvari predstavljaju.
Kada sam prošle godine prvi put išao u SAD, u agenciji su mi ukratko rekli koji su to Work and Travel poslovi koje oni imaju u ponudi tj. koje pozicije mogu da dobijem. Ipak, i pored toga što sam pre toga proveo određeno vreme u SAD-u meni su ovi poslovi bili nejasni. Znao sam otprilike šta znače ali ne tačno, a u agenciji nisu bili preterano voljni da mi ih sve opisuju.
Zbog toga sam sam preko interneta istraživao koji su to Work and Travel poslovi koje su mi oni nudili i šta oni podrazumevaju. Nakon odlaska na program i rada u restoranu i hotelu, stekao sam detaljniji uvid u većinu poslova koji postoje na programu.

Work and Travel poslovi – osnovna podela

Većina poslova koji se nude na Work and Travel programu mogu da se svrstaju u Front of the house ili Back of the house poslove.
Front of the house poslovi podrazumevaju malo bolje znanje engleskog i direktnu komunikaciju sa mušterijama. Ovi poslovi su po običaju i malo plaćeniji i obično podrazumevaju neku osnovnu fiksnu satnicu koja je manja nego Back of the house satnica i određeni bakšiš. Sa druge strane, Back of the house poslovi su poslovi koji se obavljaju bez direktnog dodira sa mušterijama i nivo engleskog potreban za njihovo obavljanje nije toliko veliki. Obično su to poslovi sa fiksnom satnicom bez bakšiša. Možda će neko reći da je ova podela samo za restorane, ali ova podela je uopštena i načinjena je prema kontaktu koji se ostvaruje sa mušterijama.
Dakle Front of the House Work and Travel poslovi su svi poslovi gde ćete lično govoriti sa Amerikancima i to su poslovi u restoranima, buticima, prodavnicama itd., dok su Back of the house poslovi pozadinski i to su poslovi u kuhinji, u vešeraju itd.

Work and Travel poslovi – najčešće pozicije

Server – Osobe koje su u stvari konobari. Oni su zaduženi za uzimanje porudžbina od mušterija kao i za serviranje istih. Najčešće su plaćeni malu osnovnu satnicu plus bakšiš koji može biti poprilično veliki u zavisnosti od restorana do restorana, ali najčešće najviše zarađuju. Za ovaj posao potrebno je dobro znanje engleskog jezika.
Food Runner – Zaposleni na ovoj poziciji zaduženi su da hranu od kuhinje odnesu do servera koji će je onda servirati za sto. Ukoliko je server zauzet može se desiti da i oni serviraju hranu pa i oni moraju imati dobro poznavanje engleskog. Takođe obično rade na bakšiš.
Busser – Ovi zaposleni su zaduženi da čiste(bussuju) stolove nakon što mušterije od iz restorana. Dakle njihov posao je da svo posuđe i escajg sa stola odnesu do kuhinje na pranje i da ponekad ponovo postave sto(ali ovo obično rade serveri). Pored ovoga, oni često imaju razna zaduženja kao što su savijanje roll-upova(escajg umotan u platnene salvete), sečenje hleba i pakovanje u korpice, dopunjavanje leda, donošenje kečapa, majoneza itd. Takođe obično rade na bakšiš.
Expeditor – Osobe koje rade kao expeditori su zaduženi da naručenu hranu koju kuhinja spremi stave na platoe na kome će ih food runneri nositi do servera. Oni moraju dobro da poznaju meni i da rade brzo i da iz mnoštva hrane koja se istovremeno spremi odvoje hranu po naručenim stavkama i da je spreme za nošenje.
Prep cook – Ovo su osobe koje rade u kuhinji i spremaju sastojke kako bi kuvari mogli da ih koriste za spremanje jela. Njihov posao podrazumeva sve, od otvaranja školjki i ljuštenja krompira, do seckanja voća i povrća kako bi bili spremni za korišćenje. Najčešće rade za fiksnu satnicu i nije neophodno dobro poznavanje engleskog kao za prethodne pozicije za ovaj posao.
Line cook – Zaposleni na ovoj poziciji rade na “liniji”. To znači da su zaduženi za jedan deo spremanja obroka. To može podrazumevati pravljenje samo salata, ili dekorisanje torti i kolača, ili samo rad na roštilju itd. Takođe rade za fiksnu satnicu.
Dishwasher – Pozicija za koju je najmanje potreban engleski jezik. Ove osobe su zadužene za sve i svašta. Osim pranja sudova što im je osnovni posao(sudove peru velike mašine, ali oni moraju da isperu sudove pre nego što ih gurnu kroz mašinu) rade i mnoštvo drugih poslova u kuhinji. To znači da oni izbacuju smeće, potiru podove, nose čisto posuđe do kuvara i pomažu gde god je potrebno u kuhinji. Takođe su plaćeni fiksno.
Bartender – Ovo su šankeri koji su zaduženi za spremanje koktela i sveukupno služenje pića iz bara. Rade na bakšiš.
Bar-back – Osobe zadužene da iz magacina donose neophodno piće do bartendera. Moraju da prate šank i da uoče koja pića nedostaju kako bi ih na vreme doneli do bara što nije toliko jednostavno kako se čini, pogotovu u većim restoranima. Rade na bakšiš ali manji od bartendera.
Host/ess – Obično ovaj posao rade devojke koje na ulazu u restoran dočekuju goste i sprovode ih do stolova. Takođe su zadužene za primanje rezervacija preko telefona. Najčešće rade za fiksnu satnicu.
Counter help/Cashier – Kasiri/ke koji rade za pultom u marketima, na pumpama itd. i koji su zaduženi za kucanje računa. Rade za fiksnu satnicu ali obično imaju neki bakšiš.
Housekeeping – Osobe koje rade u hotelima i koje su zadužene za čišćenje soba i njihove spremanje za nove goste. Najčešće rade za fiksnu satnicu uz određeni bakšiš.
Laundry attendant – Ova pozicija podrazumeva stavljanje prljave posteljine u hotelima u mašine za veš i njihovo peglanje nakon toga. Rade za fiksnu satnicu.
Pool attendant – Osobe koje rade na bazenima i koje su zadužene za davanje peškira, donošenje koktela i pića itd. Obično rade za fiksnu satnicu.
Receptionist/Front desk – Posao koji podrazumeva dočekivanje gostiju na recepciji hotela, izdavanje ključeva od soba i pružanja svih ostalih neophodnih informacija gostima kao i primanje rezervacija. Najčešće je fiksno plaćen.
Bellboy – Ovaj posao podrazumeva nošenje torbi i prtljaga gostima hotela od ulaza do njihovih soba i najčešće je plaćen fiksno uz određeni bakšiš.
Room service – Posao na kome se primaju narudžbine iz soba i hrana naručena iz soba nosi do istih i najčešće se radi uz fiksnu satnicu i dobar bakšiš.
Lifeguard – Ovo su čuvari bazena koji su zaduženi za mir na bazenu i čuvanje svih posetilaca bazena. Fiksna satnica.
Amusement park workers – Takođe čest posao koji podrazumeva rad u zabavnim parkovima na raznim pozicijama, ali najčešće je to prodaja karata, čišćenje itd. Takođe je plaćen fiksno.
Ovo su bili najčešći Work and Travel poslovi koji se pojavljuju u našim agencijama.
[optin-monster-shortcode id=”lnsiop5yuc3lz3ur”]


Like it? Share with your friends!

0
1 comment, 3 shares

One Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *