Zašto sam odlučio da studiram u inostranstvu


0

Nikada nisam očekivao da ću treću godinu srednje škole provesti u Americi, upoznati Američke senatore i opušteno razgovarati sa njima o problemima u našem regionu ili posetiti Evropski Institut za Nuklearna Istraživanja. Ove stvari su mi bile cilj, ali nikada nisam ni pomislio da se mogu ostvariti, teškim i posvećenim radom sam uspeo.
Dok su moji vršnjaci tokom noći učili da dobiju petice, ja sam bio na vezi sa klijentima iz raznih zemalja Evrope zbog honorarnih poslova. Sa četrnaest godina sam imao zaradu koja je bila višestruko veća od prosečne plate u Srbiji. Nakon što sam otišao u SAD, posvetio sam svoje vreme drugim stvarima i ostavio honorarne poslove kako bih stekao poznanstva i naučio da radim nove stvari. Tamo sam stekao interesovanje za preduzetništvo i po povratku iz Amerike učestvovao u osnivanju par projekata, sa čijim uspesima se ponosim.
Ja iz iskustva znam kako je živeti i školovati se u drugoj zemlji. O svom iskustvu mogu da kažem sve najbolje, od lokacije pa do škole sve je bilo idealno. Najjači utisak na mene je ostavio obrazovni sistem. Odnos između profesora i učenika je neverovatno dobar. Tada sam primetio koliko se naši obrazovni sistemi razlikuju. Sistem ocenjivanja je idealan, a u kombinaciji sa praksom je za poželeti. Svi možemo da se složimo da je našem obrazovnom sistemu potrebna reforma, redukcija nepotrebnog gradiva, i pažnja usmerena ka praktičnom delu. Već sam nešto pisao o obrazovnom sistemu u SAD.
Da predvidim budućnost, ne mogu. Da znam kakva će situacija u Srbiji da bude za 5 godina, teško. Da ostanem da studiram u Srbiji, ne želim.
Da li će mi biti bolje u inostranstvu? I to ne znam, ali znam da ću da pokušam i dam sve od sebe da uspem u životu. Mnogi su mi predlagali opciju da upišem studije u Beogradu, a za postdiplomske studije odem u inostranstvo, ali to nije moja želja. Ja znam šta sada želim i ne želim da se pitam za par godina, kakav bi mi život bio da sam otišao da studiram na Beogradskom Univerzitetu.
Procedura prijave za strane univerzitete je poprilično stresna, najviše zbog potrebnih papira, preporuka, izjava i testova. Nakon toga proces slanja dokumenata poštom, onda dokumenti pristižu na njihovu destinaciju, i najgori deo za kraj – čekanje. Ja sam tokom procedure čekanja pokušavao da budem zauzet sa raznim projektima i fizički se aktivirao kako bih zaboravio, a onda je stigao mejl da sam primljen na HULT, koji sam i pored veoma dobre stipendije morao da odbijem zbog troškova života u Londonu. Nisam bio spreman da se uključim u tako nešto, a da mi budućnost na tom fakultetu bude neizvesna, bar u smislu opstanka sa novcem.
Nakon toga sam dobio stipendiju FEFA, za koju nisam bio siguran da li želim da prihvatim, s obzirom da je to fakultet u Beogradu, a ja sam svim srcem hteo da odem u inostranstvo. Bio sam srećan da je u isto vreme stigao mejl sa Američkog univerziteta u Solunu (ACT), čiju sam ponudu prihvatio bez daljeg razmišljanja, a onda morao da odbijem ponudu FEFA.

Major, Minor, Akreditacija i Međunarodno iskustvo

ACT je ustanova čiji rad pratim već nekoliko godina i uvek mi je bila u prvom planu. Dobio sam idealnu ponudu, sa nekim pogodnostima koje su mi se svidele i jednostavno odlučio da nastavim svoje školovanje u Solunu, a za dalje ćemo videti. Primljen sam na smeru Business and Computing, zbog čega sam veoma srećan, jer je to kombinacija dve oblasti koje veoma volim, verujem da ću uzeti i drugi predmet (minor) po svom interesovanju, a to je Marketing, videću već kako stojim sa vremenom kada odem tamo.
To je još jedna stvar koju volim kod Američkih univerziteta, mogućnost izbora glavnog predmeta studiranja (major), i sporednog predmeta (minor), tako možete napraviti kombinaciju nekoliko stvari koje volite, a pored toga dobiti i diplomu za sve to. ACT ima akreditaciju iz Grčke, SAD i EU, što ga čini jednim od najbolje akreditovanih koledža u Evropi, a možda i u svetu.
Tokom studiranja je bitno, bar meni da budem izložen raznim kulturama. Na ACT-u je to moguće zbog studenata koji dolaze iz raznih zemalja širom sveta. U Srbiji nikada ne bih bio izložen ovakvom iskustvu. ACT će doprineti razvoju mog profesionalog iskustva sa raznim praktičnim zadacima. Steći ću još veću samostalnog nego neko ko studira u Srbiji.


Like it? Share with your friends!

0

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *